Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.
Öğrenme sorunu olan bir çocuğa Özel Öğrenme Güçlüğü tanısı konabilmesinin ilk şartı, çocuğun zekasının normal ya da normalin üstünde olmasıdır. Zeka geriliği olan çocukların yaşadığı öğrenme sorunları Özel Öğrenme Güçlüğü değildir.
Özel Öğrenme Güçlüğü doğumdan itibaren var olan, zihnin gelişimiyle ilgili bir sorundur. Az okumayla ya da matematiği sevmemekle oluşmaz. Aksine okumada güçlük yaşadığı için kişi okumaktan kaçınır.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN ÇEŞİTLERİ
1-DİSLEKSİ (okuma güçlüğü): Okurken atlama, anlamı bozma, harf – ses uyumu bozukluğu, hızlı okuyamama, harflerin ya da hecelerin yerini değiştirme, heceleme ya da anlamama gibi bir takım bozukluklar görülür.
2-DİSGRAFİ(yazma güçlüğü): ): Yazım hataları, okunaksız ve düzensiz el yazısı, bazı harf, rakam ve sözcükleri ters yazma, b-d, m-n, ı-i, d-t, g-ğ, g-y gibi harfleri karıştırma, sözcükler arasında boşluk bırakmadan ya da sözcüğü birkaç parçaya bölerek yazma gibi bozuklulara rastlanır.
3-DİSKALKULİ(aritmetik bozukluk): Matematik terimlerini, kavramları anlayamama, sayı ve sembolleri tanıyamama, gerekli sembolleri kullanma, eldeli sayıları toplamayı unutma, çarpım tablosunu öğrenmede sınıf arkadaşlarına göre çok geri kalma, problem çözümünde izlenecek adımlara karar verememe biçiminde kendisini gösteren bozukluklarla karşılaşılır
Öğrenme bozuklukları nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte zeka geriliğine, yaygın gelişimsel bozukluğa, eğitim yetersizliğine, vb konulara bağlı değildir. Öğrenme bozuklukları farklı bireylerde farklı belirtilerle ortaya çıkar. Öğrenme bozukluğu olan bireylere ilaç tedavisi uygulanmaz. Öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Öğrenme bozuklukları farklı yaşlarda, farklı belirtilerle görülebilir(okul öncesi dönem, 7-11 yaş, 12 yaş-erişkinlik). Fakat okul başarısızlığı olan her çocukta özel öğrenme bozukluğu olduğu söylenemez.