Özel hizmet eğitimi ihtiyacı olan çocuklar; fiziksel, gelişimsel, davranışsal veya duygusal açıdan bir süreliğine risk altında kalmış ve halen risk altında olan ve ayrıca belli bir tip ve boyuttaki rehebilitasyon hizmetine diğer çocuklardan daha fazla ihtiyaç duyan çocuklardır.
Bedensel, zihinsel veya duygusal zorluklar yaşayan ve farklı gelişen bu çocuklara, gereksinimleri olan desteği sağlamak için bir çok farklı terapi yöntemlerinden faydalanmak gerekir.
Merkezimizde mesleki gelişimine önem veren güncel bilimsel verileri takip eden fizyoterapistlerimiz tarafından çocukların özelliklerine göre seçilen test ve değerlendirme yöntemleriyle fiziksel performans değerlendirmesi yapılır. Yetersizlikleri olan bu çocukların anatomik ve çevresel sınırlamalarını en aza indirgemeyi amaçlar.
Egzersizler, manuel tedaviler, ev programları, aile eğitimini kapsayan bütün tedavilerimizde çocuğun ve ailenin yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Yaşa uygun gelişimsel basamakların sağlanmasında (örn; emekleme, oturma, ayakta durma ve yürüme), yaşa uygun kaba motor ve akranlarıyla okul aktivitielerine daha iyi katılım sağlamasında ve hareket genişliğini, kuvvet, mobilite, postür, denge ve erduransın bağımsız fonksiyonun geliştirilmesi üzerine çalışılır.
Çünkü hareket özgürlüğün başlangıç noktasıdır.
Aile – öğretmen ve diğer paydaşlarla yakın işbiriliği içinde uygulanan bu eğitim programlarının içinde yer alan terapi ve eğitim yöntemlerinin bazılarının başlıkları:
Nörogelişimsel Tedavi Yaklaşımı
Duyu Bütünleme Terapisi
Ortezleme ve Yardımcı Citoz Planlama-Uygulama
Kontraktür Prafilaksisi
Oral-Motor Uygulamalar
Terapötik Bantlama
Refleksoloji
Manuel Terapi
Egzersiz Eğitimi
Ev Programı ve Aile Eğitimi
1-) Nörogelişimsel Tedavi Yöntemi ( Bobath Konsept )
NDT kapsamında amaca yönelik olarak nöromotor, postural kontrol ve koordinasyonun artırılması ve bozuklukların en aza indirilerek fonksiyonlarda gelişmesi saptanır.
Bobath bir kişiyi bütün olarak ele alır. Tedavi hedefi belirlenirken de bunlar göz önünde tutulur. Sadece bedensel değil, çocuğun zihinsel seviyesi de önemlidir. Sosyal becerileri yükseltmek için grup çalışması da verilebilir. Aileye evde neler yapabilecekleri anlatılır.
Çevremizdeki uyaranlar ve duyu organları yolu ile algıladığımız bilgiler bizim çevremizi ve kendimizi tanımamızı sağlar. Bu bilgileri bir araya getirerek anlamlı bilgiyi oluşturmak yani bilgiyi işlemek ve kullanmaya hazır hale getirmek duyu bütünlemesi olarak adlandırılır. Bütün bu oluşum merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Bir tek duyudan alınan mesajlar öğrenmemiz için yeterli değildir. Bütün duygularımızı kullanarak algılamaya ve algılanan mesajla arasında ilişki kurmaya ihtiyaç vardır. Eğer bu uyarıların alınmasında ya da algılanması sürecinde kişiler sorun yaşarsa duyu bütünleme terapisi bu kişilere yardım eder.
3-) Ortezleme ve Yardımcı Cihaz Kullanımı
Kaybolmuş ya da azalmış olan ekstremite veya gövde fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için istenmeyen vücut hareketi veya açılaşmaları önlemek ya da ekstremite ve gövdeyi belirir pozisyonda desteklemek amacıyla kullanılan metal, deri, plastik gibi materyallerle yapılan araçlardır. Ortezlemeler tamamen kişiye özeldir. Fizyoterapistin hastayı değerlendirip karar verdiği ortezler profesyonel bir ortez protez uzmanı tarafından en uygun malzeme ile seçilerek en iyi mekanik etkiyi verecek şekilde hazırlanır.
4-) Kontraktür Profilaksisi
Hastalıkların bir özelliği olarak ya da hastalıkların yarattığı hareket kısıtlılıkları, artmış kas torusu gibi durumlara bağlı olarak geliştirebilecek kas kısalmaları, daha ileri seviyede eklem hareket açığının kaybı ile sonuçlanabilenen durumları önlemek için yapılan manuel tekniklerdir.
5-) Oral-Motor Uygulamalar
Dil gelişimi, salya kontrolü, çiğneme, yutkunma gibi problemleri desteklemek amacı ile yapılan duyusal, motor, sosyal uygulamaları içerir.
6-) Terapötik Bantlama
Vücudun dermis tabakası ile uyumlu ve benzer yapıda üretilmiş bantlar kullanılarak yapılır. Belirlenen ihtiyaca göre seçilen teknikler sayesinde istenen etki yaratılır. Genel olarak kas konusunu düzenlemek, dolaşımı iyileştirmek, motor fonksiyonu desteklemek, stabiliteyi sağlamak, postürü düzeltmek, hareket paternlerinin fasilitasyonu ve denge-destek fonksiyonları için kullanılır. Kullanıldığı durumlar ise çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
7-) Refleksoloji
Çok eski bir yöntem olan refleksoloji alternatif bir yöntemdir.Temeli ise vücuttaki bir organ ya da alanın ayak ve ellerde belirli yansıma noktalarının olmasıdır. Bu yansıma noktalarına yapılan manuel uyarılara etki sağlamaktadır.
Bu alternatif yöntem uygulanan terapi ve tedavileri doğru hedefler belilendiğinde ciddi ölçüde desteklenmektedir. Bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır.
8-) Egzersiz Uygulamaları
Çocuğun baş ve gövde kontrolünün sağlanması, ellerini kullanabilmesinin desteklenmesi, yürüme bozukluklarının giderilmesi, kasların kuvvetlendirilmesi oluşabilecek kas ve kemiklerle ilgili bozuklukların önlenmeye çalışılması.
9-) Ev Programı ve Aile Eğitimi
Evde yapılacak uygun pozisyonlama, taşıma ve tutmanın öğretilmesi yapılacak uygun aktivite ve egzersizlerin öğretilmesi, fonksiyonel bağımsızlık ve çocuğa fırsat verilmesi yönünde eğitim, giyinme, yemek yeme, oyun aktiviteleri, ev dışında fiziksel bağımsızlığın sağlanabilmesi, okulda pozisyonlama, uygun tekerlekli sandalye ya da taşıma aracı, oturma sisteminin belirlenmesi gibi eğitimleri içerir
Merkezdeki Hizmetlerden Kimler Yararlanabilir?
Cerebral Palsy (CP)
Spira Bifida (SB)
Brakial Pleksus
Down Sendromu
Merkezi Sinir Sistemini Etkileyen Dejeneratif Hastalıklar
Metabolik ve Genetik Kökenli Hastalıklar/Sendromlar
Mental Motor Reterdasyon (MMR-Mental Motor Gerilik)